FRIENDS from MARS

AssalamualaikumKakak-kakak dan makcik-makcik yang sedang dok masak bubur Asyura kat masjid tu,keluar rumah minta izin suami tak?

Jadi sebelum Mr. K nak teruskan pengisian kita,Mr. K saja nak bagi sedikit tazkirah. Boleh naa?

************************************

Perjalanan hidup kita tidak pernah mudah. Kita diuji dengan berbagai cara, dan setiap daripada ujian itu sebenarnya untuk menjadikan kita kuat. Lebih kuat dari yang sebelumnya. Perjalanan hidup Mr. K sendiri tak mudah. Koyak rabak punah ranap bersepai-sepai. Pernah. Sampai penat. Sehingga pernah bersumpah untuk kebumikan setiap cebis hati yang bersepai sepai.
Tapi hidup tak seronok pun.
Sepi.

Mr. K mula sedar bahawa penat dan putus asa itu sebenarnya lebih membunuh. Namun untuk bangkit kembali dan berjalan seperti tiada apa yang berlaku adalah sesuatu yang sangat sukar. Barangkali hampir kepada mustahil. Namun sebenarnya tidak ada yang mustahil kalau disandarkan setiap perih dan pedih kepada tuhan.


"Hasbunallah wani'mal wakeel"

Allah (alone) is sufficient for us, and He is the best disposer of affairs (for us) - Al Imran 3:173

Jadi untuk mendapatkan bahagia, minta kepada Dia.
Untuk ditemukan dengan teman hidup, minta kepada Dia.
Untuk diberi kekuatan membina semula jiwa yang ranap, minta kepada Dia.
Jangan minta sekali.
Jangan minta dua kali.
Minta berkali-kali.
Semakin kita minta, semakin kita dekat dengan Dia.
Semakin dekat kita dengan Dia, semakin kita menemukan hikmah dan nikmatnya.


Jangan dikeluhkan sangat akan hati yang bersepai sepai.
Kalau dikongsi dengan seluruh isi dunia sekali pun, tak akan mempu merubah apa apa.
Cari Dia.


*************************************

Haa ni baru nak masuk core business kita.
Mohon bertenang dan senyum baca ini karangan, wahai zombi cinta sekalian.
Pelik kan dunia persahabatan ni? 
 
Dulu, kalau masa single mingle lagi, rilek je hati yang nak kena jaga cuma hati sendiri. Atau kalau kau ni manusia sosialit, beberapa hati yang lain. Itupun, kalau ikut satah pandangan aku, cuma beberapa kerat je yang layak dijaga. Yang jumlahnya boleh dibilang dengan jari sebelah tangan saja. Yang lain? Boleh cari leprechaun dan pergi meninggal.

Itupun, di dalam mod single mingle ni, banyak kali jugaklah hati koyak, rabak dan berdarah sebab kena rodok dengan manusia lain. Yang tahap gilanya memang sudah sampai neraka jahannam. Tapi yang bagusnya, sebab kena rodok tu adalah sebab eksternal, takde kaitan dengan hal-hal internal pun. Jadi, kesannya tak berapa nak deep, bak kata indie boys and girls.

Misalannya, Team Member tugasan yang kerjanya jadi parasit. Kita duk sibuk struggle nak kasi siap tugasan, time tu jugaklah dia dengan alasan sepanjang Tembok Besar China terbentang dengan tema : "Aku tak dapat buat sebab...." Kang kena tarik nama dari muka depan laporan, ternganga kau. Lepas tu mengamuk, duk kabor kat orang lain, aku ni pulak yang parasit, lepas tu hijack dari belakang sampai nama kau kena buang.

Bodoh tak beralas, malas tak berlipat.

Nasib baiklah dia cuma satu lagi manusia dari sekalian 6 biliona manusia dalam dunia ni, yang tak ada signifikasi dalam hidup kita. Cuma habuk yang menempel pada pipi, tinggal kita jentik ke hembusan angin, supaya dia hilang jauh dari hidup kita.
Atau,
Kalau seorang kawan surface, buat taik dengan menghijack dari belakang, mengata mengumpat pumpangpumpang pasal diri kita yang tak betul pun faktanya. Dan dia lakukan semua itu, atas sebab yang kita tak pasti asal usulnya. Maka atas sebab marah tak berpenghujung dia ceritalah semua pasal kita yang tak ada fakta itu. Atau mungkin ada sebab lain. Entah, karanglah sebab dia sendiri. Jadikan karangan ni milik semua. Cewah. Cumanya, slack dia, dia tak berani berdepan.

Kawan surface begini, memang konfem bikin rabak hati jugak. Sudahlah hubungan antara kita-kita cuma ditahap surface je. Yakni tidak rapat dan tidak juga renggang. Cuma bila bersua di tengah jalan, berhentilah kejap borak sikit-sikit lepas tu chalo buat hal masing-masing. Tapi sebab tak puas hati, atau sebab apa pun tak tau, dia canang hal kita yang tak berfakta ittew.

Kawan macam ni pun, sebab sekadar di surface saja, boleh saja jadi habuk macam parasit tadi tu. Kita kasi rilek.

Tapi, kalau best-friend-forever kasi hati rabak?
Peh peh peh.

Rabak tu boleh jadi perca-perca yang takde bekas lagi dah. Dah terabur atas lantai. Nak pungut satu-satu dan tampal balik supaya jadi seperti semula, akan jadi usaha yang memenatkan dan menjerihkan. Dan bila penat dan jerih kuasai jiwa, segala usaha akan jadi tidak relevan, segala fikiran jadi tidak rasional. Dan masa itulah, yang kita nampak cuma ratapan, dan putus asa.

Kita cuma mampu jadi robot. Yakni tetap jalani hidup seperti biasa – ketawa, gembira, senyum, marah, tak puas hati, join Bersih, dukung Adam Adli, kutuk bini Bik Mama, layan Ustaz Don dekat YouTube, atau stalk Facebook Ustaz Aj-har, tapi hakikatnya, dalam hati kita ada lohong hitam. Suram, kelam, dan menyedihkan.

Dia sudah tiup helium persahabatan baik punya dalam hati, tapi bila dah sampai Marikh, dia jugaklah jadi asteroid yang hentam hati tu, dan sekaligus bikin helium-helium persahabatan tu lari jauh dari kita. And god know how painful gravity is. 
 
 

Kemudian, macam aku sebut tadi, kita jadi rabak. Hati jadi perca – terabur tak terpungutkan.
Lalu jadilah kita, manusia bertopeng yang hatinya sudah jadi lohong hitam. Yang orang lain nampak cumalah sesuatu (bukan seseorang) yang kita ingin mereka percaya adalah kita. Andai saja mereka tahu, kita sudah mati. Tapi kita hidup dalam jiwa yang baru.
 
***************************************

Tu lah. Aku bab-bab kawan ni agak sensitif. Kata kawan,tapi dok berlawan. But,indeed,carilah kawan yang baik. Yang boleh bawa kita kembali ke tempat asal kita yakni Jannah. Jangan penat.Till then,
Assalamualaikum.
 
 
p/s:Yang demam tu,moga ada progress. You know I care about you = )

0 comments:

Post a Comment