sapa suruh jadi feminin.

Assalamualaikum w.b.t 




Hello gadis-gadis yang perlukan kasih sayang sekalian. Whats up, yaw. Dah jumpa jejaka yang akan anda nak stalk seumur hidup? Good.


Yoooo,MAN of MALAYSIA! Have you ever wondered what it's like to be a WOMAN in Malaysia? Dan saya bukan bercakap fantasi about having 'BOOBIES' a.k.a. 'tetek'. I know how u MAN think! *ehh*


What I'm talking about is going out everyday as a woman in MALAYSIA. With all the crimes that happened to women at past year,wanita mana yang tak takut. It's a life of being constantly vigilent. Sentiasa berjaga-jaga. Kan?


"beg tak leh letak atas kerusi kereta,kena letak atas lantai. "
"kalau tengah berjalan kaki,kena letak beg kat tepi supaya tak menghadap jalan raya"
"kalau keluar kena bagitau semua orang. Kalau tak kena culik."
"Kalau naik teksi kena sms semua orang."

See? Penat tau tak. 



Sometimes no matter what we do,bad things happen anyway. And yang paling bikin tension,kononnya,ada orang yang tetap salahkan wanita jugak.

Kalau perempuan kena ragut.
"Sapa suruh bawa beg!"

Kalau perempuan kena kidnap.
"Padan muka dia! Sapa suruh dia jalan sorang-sorang."

Kalau perempuan kena CABUL.
"Sapa suruh dia pakai sexy-sexy."

Basically,to be safe in Malaysia,perempuan kena tutup seluruh badan bagi nampak biji mata jer. Jangan angkat handbag. Handphone,wallet and segala pelbagai benda kena letak dalam poket. Ehh,kalau letak dalam poket kena dengan pick pocket pulak. Jadi kena ikat kat pinggang. Lepastu kalau nak jalan kena jalan ramai-ramai. Haha.

And kalau takda kawan nak keiuar,jangan keluar rumah. *find a boyfie,ehh* Kalau tak pandai buat kawan,duduk dalam rumah SELAMA-LAMANYA. Haha.



Wait,kalau perati balik what I listed down just now,this is all BULLSHIT kan? Hey,para lelaki Malaysia,*anggaplah aku perempuan seketika*Anda suka hidup dalam takut? Sentiasa berjaga-jaga? Macam zaman tengah perang? Suka? Tak kan?

Apa gunanya hidup macam ni? Kenapa kita tak salahkan pencuri,penyamun,perogol and those pedofiles out there huh? 

Kenapa kita tak ajar anak kita macam ni:

"Hakeemi,if you ever RAPE a woman,this what will happen to your penis! *ambil pensil and patah riukkan,kejam* haha"

"Hakeemi,kalau sekali mak nampak kau angkat tangan nak pukul perempuan,ni haa apa akan jadi kat hang!*ambil belt and tarik-tarik,muka gay* haha"

"Hakeemi,kalau kau guna motor kau untuk samun perempuan,ni haa jadi kat motosikal kau! *tuang minyak then bakar then gelak setan then kencing kat motor then then then... haha"

Obviously,I'm kidding. Actually,we shouldn't raise our children with violence. Setuju? What I'm not kidding about is the fact that educatig our children by young age is important. Kenapa kita tak fokus ajar anak-anak kita hormati and put some respects on the women? Bila korang salahkan mangsa,korang cakap kat semua penjenayah and semua penyangak yang ada diluar sana,ok jer nak attack girlfriend korang,isteri korang,adik korang,kawan korang. Ok je kan? Sebab memang salah perempuan tu sendiri! *muka perli*



If you want to keep a woman in your life safe,the message to the society must be clear. It's never ok to attack a woman,it's never ok to blame the woman for being attacked.

Hey JANTAN,tak cool la macam ni! As a public service announcement of behalf of Malaysians,to all POLITICIANS,stop releasing SEX VIDEOS of others unattractive people like....hmmm....ermmm. Haha.



p/s: Selamat Hari Raya. 

2 comments:

Farah Aisyah Nazry said...

once seen this video in youtube.translating it into words is worth it.best-lah!

Hakeemi Baseri said...

kan? aku suka video tu. sbb tu post balik.

Post a Comment