Raye?

Assalamualaikum


Happy weekend gentlemen and gedik girls sekalian.

Hari ni, erm. Bosan gila ah. Bangun-bangun, aku terus rasa macam sakit perut gila. Terus pergi tandas. Tak tau la sebab makan kat Warung Aidilfitri Jai semalam atau apa. Tapi perut memang sakit. Masa aku lepak-lepak dalam tandas tu, aku terus teringat yang esok raya.


So, aku terfikir untuk buat entri yang based on tomorrow event. Dan YA. Semuanya berkisar tentang raya and apa manusia kat dunie nie buat untuk sambut raya. 

Okay,let's start!

Lelaki Sekarang Vs Perempuan Sekarang


 Lelaki Sekarang- Paling cepat beli baju raya adalah semasa bulan Ramadhan. Kadang-kadang satu hari sebelum raya (Eid eve) baru nak jenguk-jenguk kedai baju. Tak kurang juga yang pakai baju tahun lepas punye. Berkilat lagi baju tu. Lelaki bab jaga baju memang pandai. Tak membazir. Baju pun, satu baju Melayu, satu pasang baju untuk jalan-jalan. Eksesori hanyalah butang baju melayu, selipar, songkok dan senyuman menggoda yang menawan.

Perempuan Sekarang - Paling lambat beli baju raya adalah dua bulan sebelum Ramadhan. Confirm nak tempah baju tu. Kalau beli yang dah siap, mesti dalam hati makan banyak-banyak. Raya pun rasa tak macam raya. Sepasang? Sorry la babe. Paling kurang pun 8 pasang. Satu hari 3 pasang. Sampai hari raya ke 4 pun bertukar-tukar baju baru.

Movie dan rancangan di Hari Raya.
Aku perasan lah kan, dari dulu sampai sekarang, time raya je, mesti ada movie-movie best. Ingat masa time raya orang dok nak tengok TV ke? Dan, tahukah anda, movie-movie ni lah juga yang menyebabkan adik-adik aku tak nak pergi beraya kat rumah kawan dia. Cohtohnya, adik perempuan aku yang form 1 ni. Dia ada seorang kawan perempuan. Comel. Aku cakap lah kat dia yang aku sudi temankan dia pergi beraya kat rumah kawan dia yang tu. Tapi dia tak nak. Aku tanya kenapa. Dia bebel-bebel. Last-last, dia cakap nak tengok TV. Then, dia cakap yang kalau aku ikut, mungkin akan memalukan dia. Perh, sepatutnya dia berbangga ada abang yang baik macam aku yang sudi temankan dia. Lagi pun, aku bukan nak mengurat kawan dia. Aku nak berkenalan je. Haha. Gurau-gurau.

video


Kenapa orang dewasa tak dapat duit raya?
Yes. Kenapa? Kenapa orang dewasa tak dapat duit raya? Apa? Sebab dah besar so tak boleh dapat duit raya? Hey, you tahu tak yang bila dah besar lah duit semakin penting. Tanpa duit, boleh ke nak belanja awek. Ya nak belanja awek. Budak kecik ada awek? Tak ada. So nak duit buat apa? Duit tu penting tau. Makin dewasa, makin penting. Tu, tabung kahwin aku tu. Entah bila lah nak penuh. Macam mana aku nak penuhkan kalau pak cik dan makcik sekalian tak nak kasi duit raya. Lagi pun, jangan salahkan saya dan kaum lelaki kalau anak-anak dara anda tak kahwin sampai ke tua.

See! Banyak yang berlaku waku Raya. Tapi,tak kisah la. Yang penting,puasa mesti ikhlas. Nie tak,Raya ikhlas tak mau-mau tapi puasa hampeh. So,conclusionnyer,SELAMATKAN HARI RAYA ANDA.

-I love you-
Hati-hati,Ya Ramadhan. Datang lagi tau.

0 comments:

Post a Comment